NLP en OBM

Organizational Behavior Management (OBM) is NLP voor bedrijven en organisaties. Met NLP doen we twee dingen:

 1. Bij mensen die in de problemen zitten halen we ze uit de problemen zodat ze weer leven in plaats van overleven.
 2. Bij mensen waar eigenlijk verder weinig aan de hand is, zorgen we met NLP dat ze boven zichzelf uitstijgen, verder groeien en veel meer uit het leven halen.

Met OBM doe je precies hetzelfde maar dan voor bedrijven. Met OBM doen we namelijk:

 1. Bij bedrijven en organisaties waar problemen zijn omdat mensen te weinig doen wat de bedoeling is, zorgen we met OBM ervoor dat de organisatie of het bedrijf weer naar behoren gaat functioneren.
 2. Bij organisaties of bedrijven waar verder weinig aan de hand is, zorgen we er met OBM voor dat het bedrijf of organisatie boven zichzelf uitstijgt, verder groeit en veel meer uit haar activiteiten haalt.

OBM bereikt deze resultaten aan de hand van een eenvoudig protocol dat uit de volgende zes stappen bestaat:

 1. Specificeren van het ongewenste en gewenste gedrag binnen de organisatie.
 2. Meten wat de stand van zaken nu is.
 3. Aan de hand van het ABC model analyseren waarom er te vaak ongewenst gedrag plaatsvindt en te weinig gewenst gedrag.
 4. Feedback geven aan de betrokken medewerkers zodat zij inzien wat ervoor zorgt dat zij te vaak ongewenst gedrag vertonen en te weinig gewenst gedrag.
 5. Doelen stellen met de betrokken medewerkers zodat zij een haalbaar maar tegelijk uitdagend groeipad krijgen.
 6. Belonen van gewenst gedrag van de betrokken medewerkers met zaken die zij als beloning ervaren zodat het ongewenste gedrag vermindert en het gewenste gedrag toeneemt.

Zoals je ziet zijn NLP vaardigheden erg handig bij de meeste stappen van het bovenstaande protocol. Vandaar dat OBM die ideale tool is voor NLP coaches en NLP trainers die meer binnen bedrijven willen doen. Nadat je mee hebt gedaan met de OBM Practitioner opleiding ben je in staat om deze stappen zelf uit te voeren binnen je eigen organisatie of bij een bedrijf of instelling die je daarvoor inhuurt. Tijdens de OBM Practitioner opleiding ben je al bezig met het opstellen en invoeren van een Prestatie VerbeterPlan (PVP) zodat je meteen ervaring opdoet en de voordelen van OBM plukt.

Voor het opstellen en invoeren van een PVP is wel tijd nodig. Om die reden strekt de opleiding tot OBM Practitioner zich over vijf maanden uit. We beginnen met één volle dag waarbij je OBM leert en de specificatie fase. Daarna volgende in de maanden daarna vier middagen waarbij we telkens één of twee fases behandelen. De opleiding OBM Practitioner is heel praktisch in de zin dat tijdens de bijeenkomsten meer dan voldoende tijd wordt besteed aan de eigen casus en de eigen PVP zodat die op het einde van de opleiding dik in orde is.

Hoewel ik OBM zoals gebruikelijk weer heel simpel en eenvoudig uitleg en OBM door iedereen is te gebruiken, is het mogelijk voor mensen met een HBO of WO diploma om ook op de Vrije Universiteit van Amsterdam examen te doen en door de Vrije Universiteit te worden gecertificeerd tot OBM Practitioner. Deze certificering is optioneel en het is geen enkel probleem OBM te gebruiken zonder certificering.

De logistieke details zijn:

 • Data: zie onderstaand formulier
 • Tijden: 10 tot 17 uur voor de hele dag of 13.30 tot 17 uur voor de halve dag.
 • Locatie: TIOUW.com BV, Startbaan 8, 1185 XR in Amstelveen.

De data vind je in het onderstaande formulier. Met dit formulier vraag je een gratis verkennend gesprek aan waarbij we telefonisch, via Skype of face to face afspraak maken om te bespreken wat je wil verwachtingen zijn en op welke manier wij daar aan kunnen voldoen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *