Samenhang kernonderdelen NLP

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) wordt vaak gepresenteerd als een gereedschapskist met daarin losse tools die verder niets met elkaar te maken hebben. Niets is verder van de waarheid dan dat idee. Vandaar dat ik trainers die dat zeggen, beticht van Fake NLP. Want de kernonderdelen van NLP hangen wel degelijk met elkaar samen zoals je in het onderstaande schema kan zien.

Samenhang kernonderdelen NLP

Je leert NLP van buiten naar binnen. Eerst leer je de acht NLP basisvooronderstellingen van de blauwe cirkel. Vervolgens leer je de NLP methoden en technieken van de tweede cirkel. Daarna kom je erachter dat die zijn opgebouwd uit de onderdelen uit de derde cirkel. Die op hun beurt weer bestaan uit VAKOG strategieën, die tenslotte allemaal zijn opgebouwd uit het TOTE model. 

NLP zelf werkt van binnen naar buiten. NLP begint met het TOTE model. Daarmee maak je de VAKOG strategieën waarmee je al het menselijk gedrag met NLP in kaart brengt. Met de VAKOG strategieën zijn de belangrijkste onderdelen van NLP gevormd:

 1. Wat is een doel en waar dient een doel aan te voldoen om een goed doel voor jou te zijn?
 2. NLP technieken om problemen op te lossen en je doelen te bereiken.
 3. Communicatiestrategieën om je doelen te bereiken.
 4. Submodaliteiten is de code waaruit een VAKOG strategie bestaat.
 5. Metaprogramma’s zijn specifieke breinfilters die bij bepaalde VAKOG strategieën op de juiste stand dienen te worden gezet om communicatie mogelijk te maken.

De volgende laag zijn alle bekende NLP kernonderdelen zoals bijvoorbeeld:

 1. Hypnose.
 2. Metamodel.
 3. Miltonmodel.
 4. Ankeren.
 5. Swish.
 6. Tijdlijnen.
 7. Chunken.
 8. Accessing cues.
 9. NLP veranderingsmodel.
 10. Oppervlakte- & dieptestructuur.
 11. Rapport.
 12. Ecologiecheck

Tenslotte worden de NLP basisvooronderstellingen afgeleid uit al het voorafgaande. De NLP basisvooronderstellingen zijn dus geen uitgangspunten van NLP of NLP principes, maar afleidingen van de kernonderdelen van NLP. Wanneer je de kernonderdelen goed begrijpt, dan snap je ook waarom er precies deze acht NLP basisvooronderstellingen zijn en waarom andere zogenaamde NLP basisvooronderstellingen feitelijk Fake NLP zijn.

Helaas is het zo dat er veel (Fake) NLP opleidingen zijn waar een of meerdere van de kernonderdelen nooit worden onderwezen. Iemand die daar zijn NLP certificaat heeft gehaald, heeft dan NLP onvolledig geleerd en vaak ook nog eens een verouderde versie die helaas dan ook nog eens gecorrumpeerd is. Voor al die NLP trainers en NLP Master Practitioners die NLP wel volledig, up to date en correct willen leren, is er mijn NLP nascholingsprogramma. Daar hebben we zulke positieve ervaringen mee, dat ik dit trainingsprogramma aanbied op basis van no cure, no pay. 
Van deze kernonderdelen van NLP heb ik een PDF gemaakt met een beknopte uitleg op één pagina. Deze PDF kan je hier direct downloaden zonder verdere registratie: Samenhang kernonderdelen NLP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *