ABC-NLP Practitioner

NLP Seal of Quality

Wat is NLP? Waarom is het goed als iedereen NLP leert? Dat zijn misschien wel de twee belangrijkste vragen wanneer je overweegt om de ABC-NLP Practitioner te doen. NLP staat voor Neuro-Linguïstisch Programmeren en is bedacht door Richard Bandler in de jaren zeventig van de vorige eeuw. NLP in één zin uitgelegd:

Met NLP optimaliseer je je breinprocessen (Neuro) door handig taal te gebruiken (Linguïstisch) zodat je jezelf slimme strategieën voor een beter leven aanleert (Programmeren).

Met NLP breng je menselijk gedrag in kaart. Dit kan op twee manieren:

 1. Je brengt psychologische problemen zodanig in kaart dat je meteen doorhebt wat de oplossing voor deze problemen is.
 2. Je brengt handig menselijk gedrag in kaart zodat je zelf kan groeien en daarna andere mensen er verder mee kan helpen.

Maar wat is ABC-NLP? ABC-NLP is de combinatie van toegepaste gedragsanalyse en NLP. Op die manier ontstaat een wetenschappelijk onderbouwde versie van NLP. Bovendien is toegepaste gedragsanalyse ook een methode om menselijk gedrag in kaart te brengen die zeer compatibel is met NLP.  Het grote voordeel van de combinatie van toegepaste gedragsanalyse is dat positieve veranderingen veel blijvender zijn dan bij reguliere NLP. Deze opleiding is, ondanks de wetenschappelijke onderbouwing, nog steeds heel praktisch en concreet. Iedereen met elke achtergrond qua opleiding kan de ABC-NLP Practitioner zonder problemen volgen.

Is de ABC-NLP Practitioner iets voor jou?

Mijn ABC-NLP Practitioner opleiding is niet voor iedereen. In Nederland zijn veel NLP Practitioner cursussen eigenlijk verkapte groepstherapieën. Mocht je daar naar op zoek zijn, dan is mijn ABC-NLP Practitioner niet voor jou, want mijn ABC-NLP Practitioner is een echte opleiding. Bij veel NLP Practitioner cursussen wordt je geleerd om te doen alsof alles rozengeur en maneschijn is. Dat voelt goed tijdens de cursus, maar bereidt je slecht voor op de toekomst. Om die reden leer je bij de ABC-NLP Practitioner juist hoe je je emotioneel goed voorbereidt op toekomstige ellende, uiteraard in de hoop dat die ellende nooit plaatsvindt. Als je liever doet alsof er nooit problemen zijn, dan is de ABC-NLP Practitioner niet voor jou, maar wanneer je je goed wil voelen wanneer het goed gaat, maar ook als er zaken fout gaan, doe dan mee met de ABC-NLP Practitioner.

Voor de goede orde, bij ABC-NLP draait alles om gevoel. Je kan nog zulke slimme dingen bedenken of je verbeelden, maar als je je er niet goed bij voelt dan heb je er niks aan. De ABC-NLP Practitioner volgt ook het volledige curriculum van de NLP Practitioner van The Society of NLP®. Om die reden krijg je dan ook het Licensed NLP Practitioner™ certificaat van The Society of NLP® met oorspronkelijke handtekening van Richard Bandler, de bedenker van NLP.

De inhoud van de ABC-NLP Practitioner

Inhoudelijk volgt de ABC-NLP Practitioner precies waar de naam NLP voor staat: Neuro-Linguïstisch Programmeren. Het eerste blok gaat over het Neuro-gedeelte, het tweede blok over het Linguïstische-gedeelte en het derde blok over het Programmeer-gedeelte. Dat combineren we continu met het ABC-model uit de toegepaste gedragsanalyse. Het ABC-model staat voor Antecedenten, Behavior (gedrag) en Consequenties. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat Consequenties veel meer ons toekomstig gedrag bepalen dan Antecedenten. Reguliere NLP is alleen maar bezig met Antecedenten. Met ABC-NLP voegen we daar ook Consequenties aan toe zodat alle positieve veranderingen veel blijvender worden.

In de ABC-NLP Practitioner leer je alle NLP technieken en methoden die je overal tegenkomt. Bij deze ABC-NLP Practitioner ligt de focus echter veel meer op wat je met deze NLP technieken en methoden bereikt. Wat ik wil voorkomen is dat je na een hele leuke opleiding NLP niet elke dag gebruikt. Dat is namelijk meteen de reden dat ik zo goed ben in mijn werk. Als geen ander ben ik in staat je onbewustzijn te bereiken en ervoor te zorgen dat je onbewustzijn wordt getraind in de vier taken van het onbewustzijn: goede beslissingen nemen, je automatisch goed voelen, goed communiceren met andere mensen en je doelen bereiken. Dat is ook de reden dat je door het meedoen aan een live ABC-NLP Practitioner training van mij veel verder komt dan met slechts een boek, ook al is het een goed boek zoals Het ABC-NLP Handboek. [link] Met een boek bereik je je onbewustzijn niet, maar meedoen met de ABC-NLP Practitioner geeft je wel zo’n geoptimaliseerd brein!

Deel 1 ABC-NLP Practitioner: de NLP & Neurogram® dagen

De eerste drie dagen van de ABC-NLP Practitioner pakken we meteen de eerste twee taken van het onbewustzijn aan: je goed voelen en goede beslissingen nemen. Om je onbewustzijn te trainen zich automatisch goed te voelen is het nodig dat je de vijf basis NLP technieken onder de knie krijgt, namelijk:

 1. De gevoelsomdraaitechniek zodat je snel negatieve gevoelens stopt en vervangt door krachtige positieve gevoelens.
 2. De zwart/wit terugspoeltechniek voor het verleden om nare gebeurtenissen uit je verleden te neutraliseren.
 3. De zwart/wit terugspoeltechniek voor de toekomst om zorgen over de toekomst weg te nemen en te vervangen door een toekomstvisie die vertrouwen en rust geeft.
 4. Stoppen-met-piekeren-technieken om te stoppen met piekeren en in plaats daarvan constructief te denken.
 5. Goede beslissingen leren nemen.

Wanneer je deze technieken goed in je onbewustzijn krijgt getraind zoals bij mijn ABC-NLP Practitioner, dan voel je je automatisch goed, haal je automatisch de juiste beelden in je hoofd en denk je constructief mee, terwijl je alleen nog maar goede beslissingen neemt en uitvoert. Zodat meedoen met de ABC-NLP Practitioner opleiding je alle tools voor een gelukkig leven geeft. 

Voor het maken van goede beslissingen zijn er twee zaken nodig, namelijk:

 1. De NLP goede/slechte beslissingen techniek.
 2. Inzicht in je breintype met Het Neurogram® model.

Uiteraard leer je dit alles in het eerste blok van de ABC-NLP Practitioner. Met de goede/slechte beslissingen techniek geeft je onbewustzijn van tevoren aan of een beslissing goed of slecht uitpakt. Het Neurogram® is de neurologische versie van het Enneagram en de enige versie van het Enneagram die compatibel is met NLP zodat je veilig allebei tegelijkertijd kan leren. Het Neurogram® brengt je breintype in kaart en laat je zien op welke vlakken de kans groot is dat je de verkeerde beslissing neemt. Bovendien laat het Neurogram® je zien wat de goede beslissing is. Kortom, om goede beslissingen te nemen in je leven heb je zowel NLP als het Neurogram® nodig. Precies wat in de ABC-NLP Practitioner zit!

ABC-NLP Practitioner deel 2: de NLP, communicatie & hypnose dagen

Toen Richard Bandler in 1970 NLP ontwikkelde, kwam hij erachter dat alle grote therapeuten van de twintigste eeuw een vorm van hypnose gebruikten. NLP is dan ook in eerste instantie bedacht om stiekem aan hypnose te doen. Dat was nodig in de jaren 70, maar vandaag de dag heeft de wetenschap hypnose omarmd en is er geen reden meer om stiekem te doen. Om die reden leer je naast NLP ook hypnose tijdens dag vier tot en met zes van de ABC-NLP Practitioner.

Want de derde taak van ons onbewustzijn is goed communiceren met andere mensen. Er zijn twee manieren om te communiceren, namelijk:

 1. Communiceren om iets te verduidelijken.
 2. Communiceren om iemand anders te beïnvloeden.

Om die reden leer je in deel twee van de ABC-NLP Practitioner eerst het metamodel. Met het metamodel krijg je twaalf regels waar communicatie aan dient te voldoen om te verzekeren dat je wat je zegt zo duidelijk mogelijk maakt. Daarna leer je met het Miltonmodel hoe je iemand door middel van communicatie beïnvloedt. Uiteraard zorgen we ervoor dat de deelnemers aan de ABC-NLP Practitioner allemaal NLP gebruiken om mensen positief te beïnvloeden. Wat we willen, is dat we de fantastische dingen die we zelf leren niet alleen voor onszelf houden, maar ook delen met onze naasten en geliefden. Dan is het erg handig wanneer je weet hoe je je boodschap het beste kan overbrengen. Juist omdat in de ABC-NLP Practitioner we veel meer doen met beïnvloeding, passen we goed op of die wel positief wordt gebruikt. Tegelijkertijd is dat ook de reden waarom veel andere NLP trainer, uit binnen- en buitenland, naar de ABC-NLP Practitioner komen. Zij willen namelijk ook super precies leren communiceren, naast het Neurogram® model en toegepaste gedragsanalyse wat in geen enkele andere NLP cursus of opleiding zit.

Uiteindelijk mondt dit dan op de zondag van blok twee van de ABC-NLP Practitioner uit in hypnose. Je leert dan zelf in een diepe en zeer ontspannende trance te raken. Je leert hoe je andere mensen kan hypnotiseren zodat zij bijzondere hypnotische fenomenen vertonen die je alleen kan als je diep in trance bent.

ABC-NLP Practitioner deel 3: slimme strategieën voor een beter leven

In het derde deel gaan we aan de slag met de vierde taak van het onbewustzijn: je doelen bereiken. Bovendien gebruiken we daarna alles wat je over NLP hebt geleerd, bewust en onbewust, voor die ene taak van je bewustzijn: genieten van het leven.

Belangrijk is om vast te stellen dat je je doelen vooral bereikt wanneer je je onbewustzijn vertrouwt om deze doelen voor je te realiseren. Daar komt bij dat ik een groot voorstander ben van om voor je eigen leven één grote droom te realiseren. Mensen laten zich vaak beperken tot wat zij denken dat haalbaar en realistisch is. Maar je kan beter 10% van een grote droom realiseren dan 100% van een kleine droom. Want wanneer je droom groot genoeg is, ben je zelfs met 10% gerealiseerd al verder dan de meeste mensen met hun kleine droom komen.

Om die reden krijg je tijdens dag 7 tot en met 9 van de ABC-NLP Practitioner een dertig-jaren-plan. Dit dertig-jaren-plan is van groot belang voor je onbewustzijn. Zonder dit dertig-jaren-plan is je onbewustzijn onrustig. Vaak merken mensen dit doordat zij zich zonder direct aanwijsbare reden slecht voelen. Zonder het goede dertig-jaren-plan slaan mensen vaak een doodlopend pad in en vragen ze zich af waarom ze steeds dezelfde narigheid meemaken. Met het juiste dertig-jaren-plan breng je je bewustzijn en onbewustzijn op één lijn zodat je 100% van de tijd de goede richting opgaat met je leven. Naar de ABC-NLP Practitioner komen mensen die willen groeien. En het is verbazingwekkend hoe veel er jaren later wanneer ik ze weer tegenkom van hun grote droom is waargemaakt. Kortom, supercharge je eigen leven en doe mee met de ABC-NLP Practitioner. Daar kom je verder mee!

Logistieke details ABC-NLP Practitioner

Logistieke details:

 • Trainer: Licensed NLP Master Trainer & VU-university certified OBM trainer/coach Joost van der Leij
 • Aantal dagen: 9
 • Data: zie het onderstaande formulier
 • Tijden: 10 tot 17 uur
 • Locatie: De Breintraining coöperatie, Binderij 7-L, 1185 ZH Amstelveen
 • Tarief: Het tarief voor de ABC-NLP Practitioner is 2100 euro inc. 21% BTW. In de vijf maanden voorafgaand aan de maand waarin de opleiding start, is er een boek-vroeg-korting omdat het voor mij heel erg prettig is wanneer mensen vroeg aangeven dat ze meewillen doen. Je kan de vroeg-boek-korting zelf uitrekenen door jezelf 25 euro per week korting te geven voordat het de eerste van de maand is waarin de opleiding begint, met een minimum van 1600 euro inc 21% BTW. Dus stel dat het nog 8 weken duurt voordat de opleiding begint, dan is het tarief 1900 euro inc 21% BTW (2100 minus 8×25 euro (200 euro). Wil je het precies weten, vraag dan een gratis en geheel vrijblijvend verkennend gesprek aan en dan reken ik het precies voor je uit.
 • Certificering: na het met succes afsluiten van deze opleiding krijg zowel het Licensed NLP Practitioner certificaat van The Society of NLP van Richard Bandler (wereldwijd het meest erkende NLP certificaat met originele handtekening van Richard Bandler als bewijs dat het goed zit) en het Positief-Bekrachtigende Breintraining level #1 certificaat van de Breintraining coöperatie.
 • Lesmateriaal: bij de ABC-NLP Practitioners krijg je gratis: (a) Het Neurogram Handboek (40 euro in de boekhandel), (b) Het ABC-NLP Handboek (55 euro in de boekhandel) en (c) een jaarabonnement op NLPflix (100 euro). 
 • Gespreid betalen: 12 maanden via automatische incasso
 • Bij annulering wordt het bedrag voor trainingsdagen die nog niet geweest zijn teruggeboekt; 
 • Gratis herhalen van één of meerdere of zelfs alle onderdelen van de NLP Practitioner;
 • Inschrijven is 100% veilig want je kan tot 24 uur van tevoren geheel kosteloos per email annuleren.
 • Kun je nog niet meteen meedoen, doe dan mee met het spaarplan voor deze opleiding op NLPflix!
Licensed NLP Master Trainer Joost van der Leij
Licensed NLP Master Trainer Joost van der Leij

Omdat je bij de ABC-NLP Practitioner veel beter leert om mensen te beïnvloeden, organiseer ik altijd eerst een gratis en geheel vrijblijvend verkennend gesprek. In dit gesprek kan ik al je vragen beantwoorden en kijken of je verwachtingen in de ABC-NLP Practitioner kunnen worden waargemaakt. Dus wanneer je overweegt om een NLP opleiding te gaan doen, spreek dan eerst met mij af, zodat je een goede en wel overwogen keuze kan maken: