ABC-NLP & Neurogram® dagen

Het Neurogram® is de neurologische versie van het Enneagram compatibel gemaakt met Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) en toegepaste gedragsanalyse. Het Neurogram® is een integraal onderdeel van ABC-NLP, de combinatie van NLP en het ABC principe uit de gedragsanalyse. De eerste drie dagen van de ABC-NLP Practitioner vormen de NLP & Neurogram® dagen. Deze drie dagen zijn voor iedereen super belangrijk en ik leg graag uit waarom.

Negen verschillende leermachines

Zowel NLP als toegepaste gedragsanalyse gaan ervan uit dat het brein vooral een leermachine is. Ons brein leert op drie manieren, namelijk:

 1. Bij onze geboorte door middel van imprinting waarbij er een aantal parameters worden vastgelegd. Zo wordt bijvoorbeeld vastgelegd of je vindt dat een bijvoeglijk naamwoord voor het zelfstandig naamwoord zoals in het Nederlands hoort of juist daarachter moet zoals in het Frans.
 2. Door het maken van associaties tussen twee zintuiglijke waarnemingen. Je ziet bijvoorbeeld rook en denkt dan meteen aan vuur.
 3. Door een waarschijnlijkheidsrelatie te leggen tussen je eigen gedrag aan de ene kant en wat dat gedrag oplevert aan de andere kant.

Zowel NLP als toegepaste gedragsanalyse gaan ervan uit dat mensen met een blanco leermachine beginnen. Dat is hen op veel kritiek komen te staan omdat de evolutie namelijk helemaal niets blanco’s oplevert. De evolutie kleurt namelijk alles altijd al enigszins inhoudelijk in omdat het voortgekomen is uit hele specifieke omstandigheden.

Zo ook onze leermachine die ons brein is. Er is gebleken dat er als het ware door de evolutie negen verschillende soorten computers zijn ontwikkeld waarmee we leren. Net zoals je verschillen hebt tussen een Apple, een Chromebook en een PC, zo heb je ook verschillen tussen breinen. De negen verschillende leermachines zijn:

 1. De Perfectionist die vooral leert hoe iets perfect gedaan kan worden.
 2. De Helper die vooral leert hoe je liefde en aandacht krijgt.
 3. De Succesvolle Werker die vooral leert hoe je succes krijgt.
 4. De Romanticus die vooral leert hoe je een betere wereld krijgt.
 5. De Analist die vooral leert hoe je achter alle feiten komt.
 6. De Loyalist die vooral leert hoe je erachter komt wat andere mensen doen.
 7. De Levensgenieter die vooral leert hoe je achter nieuwe dingen komt.
 8. De Baas die vooral leert hoe je iets gedaan krijgt.
 9. De Bemiddelaar die vooral leert hoe we elkaar kunnen helpen.

Wat dit voor jou betekent

Wat dit voor jou betekent, is dat de hardware van jouw brein ook een van deze negen soorten is. Met zekerheid correct ontdekken welk type hardware in jouw hoofd zit is heel belangrijk (en ook heel leuk om te doen) omdat, net zoals je dat bij een Apple, een Chromebook of een PC hebt, elk soort leermachine zo met zijn eigen eigenaardigheden komt. Door te ontdekken welk type het beste bij jou past, leer je ook:

 • Wat jouw tien grootste krachten zijn.
 • Wat jouw tien grootste zwakheden zijn.
 • Wat jouw vijf early warning signalen zijn die aangeven dat je aan het stressen bent. Wanneer je dit weet dan heb je nog voordat je je gestresst voelt door dat je aan het stressen bent en kun je deze stress stoppen en in plaats daarvan gaan ontspannen.
 • Wat jouw hoofdzonde is. Je hoofdzonde is gedrag waarvan jij denkt dat het goed is, maar wat je op lange termijn ernstig in de problemen brengt.
 • Wat jouw hoofddeugd is. Je hoofddeugd is gedrag waarvan jij denkt dat het slecht is, maar wat jou op lange termijn al het goeds van de wereld brengt.

Mensen die veel pech hebben in hun leven, stappen bijna altijd in de valkuil van hun hoofdzonde. Bovendien zijn ze vaak gestresst en zijn ze vooral met hun zwakheden in plaats van hun krachten bezig. Dus wanneer je het Neurogram® je eigen maakt, dan ga je heel veel mazzel hebben in plaats van pech, raak je heel ontspannen en komen je grootste krachten naar voren in plaats van je zwakheden. Kortom, hoe sneller je het Neurogram® leert, hoe beter het is.

Niet alleen hardware, maar ook software

Het Neurogram® model laat zien hoe de hardware van je brein zich vertaalt naar het concrete gedrag dat jou jou maakt. Hoe belangrijk het ook is om de hardware van je eigen brein te doorgronden, het is ook belangrijk om de software van je brein te kunnen beïnvloeden. Dat is de reden dat ik het Neurogram® altijd combineer met NLP. NLP gaat over wat je in je leven hebt geleerd. Hoe je negatieve dingen die je in het verleden hebt aangeleerd loslaat en hoe je nieuwe positieve dingen leert om jezelf in de toekomst een prachtig leven te geven. Tijdens de NLP & Neurogram® dagen leer je dan ook de volgende vijf manieren om de software van je brein te beïnvloeden:

 1. De gevoelsomdraaitechniek zodat je snel negatieve gevoelens stopt en vervangt door krachtige positieve gevoelens.
 2. De zwart/wit terugspoeltechniek voor het verleden om nare gebeurtenissen uit je verleden te neutraliseren.
 3. De zwart/wit terugspoeltechniek voor de toekomst om zorgen over de toekomst weg te nemen en te vervangen door een toekomstvisie die vertrouwen en rust geeft.
 4. Stoppen-met-piekeren-technieken om te stoppen met piekeren en in plaats daarvan constructief te denken.
 5. De NLP goede/slechte beslissingen techniek.

Omdat jij bij de NLP & Neurogram® dagen zowel alle tools krijgt om goed om te gaan met zowel de hardware als de software van het brein, leer je tijdens deze drie dagen alles wat je nodig hebt voor een prachtig leven. Juist om die reden is het goed om deze dagen samen te doen met de mensen van wie je houdt: een eventuele partner, kinderen of je ouders. Vandaar dat we ook altijd korting geven aan mensen die deze dagen samen doen.

Alle deelnemers krijgen gratis het standaardwerk voor NLP, Breintraining: handboek voor moderne NLP, de Leer Je Goed Voelen CD en het Neurogram® boek. Wanneer je mee wilt doen, schrijf je dan in door op de onderstaande formulier in te vullen. Inschrijven is 100% veilig want je kan altijd geheel kosteloos tot 24 uur van tevoren per email annuleren: