ABC-NLP Business Practitioner

Als enige in de wereld combineren wij bij de ABC-NLP Business Practitioner Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) met Organizational Behavior Management (OBM). OBM is een wetenschappelijke methode om het beste in mensen naar boven te halen. Door het werk zo leuk en belonend als mogelijk te maken, worden medewerkers veel productiever. NLP is de beste manier om medewerkers mee te krijgen met jouw verhaal. Door OBM en NLP te combineren krijg je de allerkrachtigste tool in handen om medewerkers positief te beïnvloeden.

De ABC-NLP Business Practitioner bestaat uit de volgende drie modulen:

Module #1 van de ABC-NLP Business Practitioner: het brein en gewenst gedrag

In de eerste module van de ABC-NLP Business Practitioner gaan we aan de slag met het brein en gewenst gedrag. Het brein is een leermachine en het grootste deel van ons gedrag is aangeleerd. Een klein deel van ons gedrag is echter aangeboren. Er is weliswaar relatief weinig aangeboren gedrag, maar ons aangeboren gedrag is belangrijk voor ons omdat dat aangeboren gedrag ons maakt tot wie wij zijn.

Afhankelijk van wat voor soort breintype iemand heeft, vertoont hij of zij ander aangeboren gedrag. Dit aangeboren gedrag zien wij als de “persoonlijkheid” van mensen, maar in werkelijkheid zijn het evolutionaire gedragspatronen. Ons brein heeft ongeveer 1000 verschillende hersencellen. Afhankelijk van welk type hersencel iemand meer of minder heeft, heeft hij of zij andere aangeboren gedragspatronen. Wanneer je met andere mensen samenwerkt, is het cruciaal dat je zowel je eigen aangeboren gedragspatronen herkent en optimaliseert, als dat je de aangeboren gedragspatronen van de ander weet te herkennen en op basis daarvan beter met hem of haar omgaat. Zonder kennis van het breintype van de ander blijft het een mysterie waarom iemand zich gedraagt zoals hij of zij zich gedraagt. In de eerste module van de ABC-NLP Business Practitioner leer je alles over je eigen breintype en het breintype van de ander.

Naast het aangeboren gedrag, hebben mensen ook aangeleerd gedrag. Voor het aangeleerde gedrag geldt dat het zowel gaat om aangeleerd intern gedrag (wat je voelt, verbeeldt en denkt) en aangeleerd extern gedrag (gedrag dat andere mensen kunnen waarnemen). Veel extern gedrag is efficiënter wanneer je interne gedrag geoptimaliseerd is. Veel mensen hebben nooit geleerd om goed om te gaan met hun gevoelens en hun emoties. Ook hebben ze nooit geleerd hoe je op de juiste manier gebruik maakt van je verbeeldingskracht. Tenslotte hebben de meeste mensen nooit geleerd hoe je constructief denkt en goede beslissingen neemt. Dit alles leer je in de eerste module.

Je leiderschap groeit sterk wanneer je je eigen breintype doorgrond hebt en je inzicht hebt in de breintypen van de mensen waar je mee te maken hebt. Door je interne gedrag (gevoel, verbeelding en gedachten) te optimaliseren, wordt je ook een sterkere leider. Bovendien leer je hoe je het interne gedrag van medewerkers subtiel de juiste richting in kan sturen.

Module #2 van de ABC-NLP Business Practitioner: communicatie

Er zijn twee vormen van communicatie:

 1. Communiceren om te verhelderen.
 2. Communiceren om te beïnvloeden.

De meeste leidinggevenden zijn bezig met verhelderen. Zij denken dat als de medewerker het maar snapt hij wel gaat doen wat de bedoeling is. Alleen leidt verhelderen tot inzicht, maar geenszins tot actie. Communiceren om te beïnvloeden leidt wel tot actie, maar actie zonder begrip is contraproductief. Dus een goede leider communiceert én om te verhelderen én om te beïnvloeden. Op die manier weten de medewerkers wat de bedoeling is en komen ze daarnaast ook in actie. Dankzij de communicatiemodellen van de ABC-NLP Business Practitioner krijg je de medewerkers mee met jouw verhaal.

In het bijzonder leer je hoe je complimenten zodanig gebruikt dat je wel de voordelen, maar nooit de nadelen van complimenten hebt. Complimenten zijn zeer krachtige beïnvloeders, maar er zit een schaduwkant aan complimenten als je ze als leider verkeerd gebruikt. Tijdens de tweede module van de ABC-NLP Business Practitioner leer je zowel te communiceren om te verhelderen als communiceren om te beïnvloeden, alsmede ook het correcte gebruik van complimenten.

Module #3 van de ABC-NLP Business Practitioner: excellent gedrag

Ons gedrag bestaat uit een doel en een strategie om dit doel te bereiken. In de derde module van de ABC-NLP Business Practitioner leer je om op de meest effectieve manier je doelen te bereiken en andere mensen te helpen hun doelen op een effectieve manier te bereiken. Bovendien leer je mensen langdurig gewenst en excellent gedrag te vertonen dankzij het ABC-model uit OBM. Bij het ABC-model staat de A voor Antecedent, B voor Gedrag (Behavior) en C voor Consequentie. Het Antecedent is gedefinieerd als hetgeen dat plaatsvindt voor het Gedrag en de Consequentie is gedefinieerd als hetgeen dat plaatsvindt na het gedrag. Gedragsanalisten hebben ontdekt dat de meeste leiders inzetten op Antecedenten om gedrag positief te beÏnvloeden, terwijl uit onderzoek blijkt dat de Consequenties veel meer invloed hebben op blijvende positieve verandering in de toekomst.

In de derde module leer je alles om OBM te gebruiken het beste uit mensen te halen. Je leert het OBM protocol te gebruiken om te analyseren waarom mensen een bepaalde productiviteit hebben en wat er nodig is om die productiviteit significant te verhogen. Daarnaast leer je hoe je het beste doelen kan vaststellen en hoe je de meest effectieve strategie om deze doelen te behalen kan ontdekken. Daarnaast leer je hoe je met technieken als backcasting je eigen onbewuste en het onbewuste van medewerkers kan programmeren om in de toekomst succesvol te zijn. Tenslotte leer je hoe je dit subtiel kan gebruiken zodat je medewerkers helpt de goede kant op te gaan zonder dat zij zich gestuurd voelen.

Het Licensed NLP Business Practitioner® diploma

Seal of Quality of The Society of NLP
Seal of Quality of The Society of NLP
Seal of Quality of The Society of NLP

Omdat je – wanneer je alle drie de modules hebt doorlopen – aan alle eisen van het curriculum van de Licensed NLP Business Practitioner® van The Society of NLP® voldoet, krijg je na afloop het Licensed NLP Business Practitioner® diploma met originele handtekening van Richard Bandler, de bedenker van NLP als bewijs dat je NLP op het hoogste niveau hebt geleerd. In tegenstelling tot de meeste NLP instituten printen wij zelf geen certificaten, maar dragen wij je voor voor certificering in Amerika. Daarmee krijg je een NLP diploma dat wereldwijd het meest erkend is.

Joost van der Leij
Licensed NLP Master Trainer Joost van der Leij

Logistieke details:

 • Trainer: Licensed NLP Master Trainer® & VU-university certified OBM trainer/coach Joost van der Leij.
 • Data: 14, 15, 16 september, 16, 17, 18 november 2023 & 18, 19, 20 januari 2024.
 • Tijden: de dagen duren van 10 tot 17 uur en kunnen soms 30 minuten uitlopen.
 • Locatie: Universiteit van Hasselt, Martelarenlaan 42, 3500 Hasselt, België.
 • Lesmateriaal: bij de ABC-NLP Business Practitioner krijg je gratis: (a) Het Neurogram Handboek (40 euro in de boekhandel), (b) Het ABC-NLP Handboek (55 euro in de boekhandel) en (c) een jaarabonnement op NLPflix (100 euro).
 • Bij annulering wordt het bedrag voor trainingsdagen die nog niet geweest zijn teruggeboekt.
 • Gratis herhalen van één of meerdere of zelfs alle onderdelen van de ABC-NLP Business Practitioner.
 • Tarief: 600 euro ex. BTW per module. Wanneer je je inschrijft voor alle drie de module is het tarief 1600 euro ex. BTW. Voor mensen die zich voor 1 september 2023 inschrijven is het tarief 1400 euro ex. BTW.
 • Inschrijven is 100% veilig want je kan tot 24 uur van tevoren geheel kosteloos per email annuleren.
 • Deze opleiding is ook in company te organiseren. Neem gerust contact op voor een offerte.

Wanneer je je voor de ABC-NLP Business Practitioner wil inschrijven, vul dan het onderstaande formulier in. Mocht je eerst een vrijblijvend verkennend gesprek willen hebben, geef dat dan aan in het onderstaande formulier: