Workshop Leiderschap

dr. Marius Rietdijk, de "complimenten professor"
dr. Marius Rietdijk, de “complimenten professor”

Met trots kondig ik de Leiderschapsworkshop aan met dr. Marius Rietdijk van het Aubrey Daniels Research Institute for Behavorial Analysis van de Vrije Universiteit. Marius staat vooral bekend als de “complimenten-professor” omdat hij laat zien hoe leiders veel effectiever zijn wanneer zij op de juiste manier aan “positive reinforcement” doen. Toen ik zijn boek Organisaties Conditioneren las, zag ik veel overeenkomsten met NLP en om die reden organiseer ik deze workshop.

Marius werkt met het ABC model. ABC staat voor Antecendent – Behavior – Consequent. Zelf ben ik blij dat het Antecendent is gedefinieerd als hetgeen vooraf ging aan het gedrag. Net zoals het Consequent gedefinieerd is als wat er na het gedrag gebeurt. Wat gedragsanalyse laat zien is dat leiders veel te veel bezig zijn met het Antecedent en te veel over het hoofd zien wat er na het gedrag gebeurt, het Consequent. Om die reden krijg je de situatie dat leiders denken dat ze een positieve manier van leiden hanteren terwijl ze feitelijk negatief gedrag bevorderen en positief gedrag laten uitdoven. Voor Marius is een leider iemand die straft en beloont en hij laat tijdens het ochtendgedeelte van deze workshop zien hoe je als leider veel effectiever wordt wanneer je de volgende dingen je eigen maakt:

  1. Weten welk gedrag dient te worden gestimuleerd.
  2. Dit gedrag tijdig, consequent en op de juiste manier blijven stimuleren.
  3. Gebruikmakend van de juiste soort en variatie van de beloningen.

In de middag ga ik dan aan de slag met een onderwerp waar ik de laatste jaren mee bezig ben geweest, namelijk: leiderschap en persoonlijkheid. Vaak proberen leiders bepaalde hypes binnen de managementtheorie te volgen, maar vaak leidt dat ertoe dat een leider zich anders gedraagt dan wat bij hem of haar past. Mijn idee is dat een leider vooral zichzelf dient te zijn en dat je persoonlijkheidstype, volgens het Neurogram®, de beste methode is om te ontdekken welke stijl het beste bij je past.

Bovendien ben ik een onderzoek gestart naar wat elk persoonlijkheidsstype wil qua beloning en wat hij of zij ervaart als straf. Een van de dingen waar je bij het hanteren van het ABC model tegenaan loopt, is dat je niet meteen weet wat voor iemand een beloning is. Er zijn verschillende manieren om daarachter te komen en ik vermoed dat kennis van iemands persoonlijkheidstype je veel informatie geeft over wat iemand als straf en beloning ervaart.

Mijn eerste inschatting over dit onderwerp vind je hier:

Type Straf Beloning
Type 1, Perfectionist Kritiek Control
Type 2, de Helper Genegeerd worden Aandacht en liefde
Type 3, de Succesvolle Werker Afgewezen worden, genegeerd worden Succes, geld, in de spotlight staan, gezien worden
Type 4, de Romanticus Genegeerd worden Dank en erkenning
Type 5, de Analist Verplichtingen Goed boek, autonomie
Type 6, de Loyalist Kritiek, gevaar, onzekerheid Bevestiging, zekerheid, veiligheid
Type 7, de Levensgenieter Saaiheid Fun
Type 8, de Baas Beperkt worden door het systeem Lust, ook als lust for life, dus ook pijn, confrontatie
Type 9, de Bemiddelaar Conflict, verstoren harmonie Waardering, respect, rust, geld

Wanneer je mee wilt doen aan deze bijzondere interessante workshop, schrijf je dan meteen in via het onderstaande formulier. Inschrijven is 100% veilig want je kan altijd tot 24 uur van tevoren per email geheel kosteloos annuleren. Het tarief is 97,50 euro inc. 21% BTW. De locatie is Centrum de Roos, PC Hooftstraat 183, Amsterdam. De tijd is van 10 tot 17 uur. Hieronder zie je de eerst volgende edite staan. Kortom, schrijf je vandaag nog in: