Wat er allemaal fout gaat bij NLP opleidingen elders

Met de publicatie van Het ABC-NLP Handboek is het voor iedere NLP trainer makkelijk gemaakt om precies te weten hoe alle kernonderdelen van NLP onderwezen dienen te worden. Licensed NLP Master Trainer & VU-university certified OBM trainer/coach Joost van der Leij heeft het complete overzicht van alle kernonderdelen van NLP tot in het kleinste detail in Het ABC-NLP Handboek beschreven. Nu dit voor elke NLP trainer allemaal zo laagdrempelig beschikbaar is, zijn we een campagne begonnen om het niveau van het NLP onderwijs in Nederland omhoog te krikken. Deze campagne heeft twee stromen, een positieve stroom en een negatieve stroom.

  1. De positieve aanpak: heel laagdrempelige toegang voor NLP Practitioners en NLP Master Practitioners over hoe de kernonderdelen van NLP wel behoren te gaan. Uiteraard hebben alle NLP Practitioners en NLP Master Practitioners totaal geen schuld dat zij slecht zijn onderwezen. Om die reden hebben we tal van laagdrempelige initiatieven, zoals bijvoorbeeld NLP nascholing of bijna gratis toegang tot Breintraining, het vorige boek over NLP van Joost van der Leij
  2. De negatieve aanpak: Een overzicht van de fouten die worden gemaakt bij NLP opleidingen elders. Deze pagina is dit overzicht. De positieve aanpak heeft een andere pagina.

Wanneer je, zoals NLP Master Trainer Joost van der Leij, kritiek uit op andere NLP trainers is de eerste vraag steevast: wie ben jij om ons te vertellen hoe de kernonderdelen van NLP onderwezen behoren te worden? Er zijn hier drie antwoorden op:

  1. Niet Joost van der Leij, maar NLP zelf stelt hoe NLP dient te worden gedaan. Weliswaar kan je al het menselijk gedrag omzetten naar NLP strategieën, maar dat betekent geenszins dat je alles maar als NLP kan beschouwen. NLP heeft namelijk een heldere procedure om specifiek menselijk gedrag met behulp van het metamodel om te zetten in een NLP strategie. Die procedure bepaalt hoe NLP gedaan dient te worden en niet Joost van der Leij.
  2. Er is helemaal geen discussie over de kernonderdelen van NLP. Elke NLP trainer is het met Joost van der Leij eens dat de NLP kernonderdelen op deze manier onderwezen dienen te worden. Elke NLP trainer die de NLP nascholing doet, kan geen enkele fout vinden in het werk van Joost van der Leij. Het ABC-NLP Handboek is voor iedereen vrij toegankelijk. Als er fouten in zouden staan, zou het een koud kunstje zijn om Joost van der Leij op die fouten te wijzen. De werkelijkheid is dat elke NLP trainer zodra hij of zij snapt wat hij of zij fout heeft onderwezen, zijn of haar fouten inziet en blij is eindelijk te snappen hoe NLP welk in elkaar zit.
  3. Tenslotte is Joost van der Leij een van de weinig Licensed NLP Master Trainers ter wereld. Hij is in Amsterdam door Richard Bandler, de bedenker van NLP, persoonlijk tot NLP Master Trainer gecertificeerd. Hij is de enige Nederlandse NLP trainer die persoonlijk in een van de boeken van Richard Bandler wordt bedankt voor bewezen diensten. Daarnaast is Joost van der Leij de enige NLP Trainer die NLP op echte universiteiten mag onderwijzen zoals de Vrije Universiteit en de Erasmusuniversiteit. Kortom, als iemand er iets over mag zeggen, is het Joost van der Leij.

Hier onder volgt een overzicht van alles wat er verkeerd wordt onderwezen. Deze opnames zijn de live streams van Joost van der Leij op Twitch. Je kan gratis hieraan meedoen door hem op Twitch te volgen. Ook kun je onderwerpen aandragen om geanalyseerd te krijgen.

Wanneer je de onderstaande video’s hebt bekeken dan kan het niet anders dan dat je tot de conclusie komt dat er inderdaad veel mis is met hoe NLP wordt onderwezen in Nederland. Hopelijk deel je dan de wens om het Nederlandse NLP wereldje op te schonen, want het is tijd voor een grote schoonmaak. Mocht je die mening delen, stuur dan deze webpagina naar elke NLP Practitioner en elke NLP Master Practitioner die je kent!

Hoe de NLP basisvooronderstellingen verkeerd worden uitgelegd:

Hoe het hart van NLP oftewel het TOTE model verkeerd wordt onderwezen:

Wat is er mis met NLP modelleren en wat is een verkeerd gebruik van NLP strategieën:

Wat gaat er mis bij het onderwijzen van het NLP metamodel:

Verkeerd gebruik van het Miltonmodel:

Wat er mis gaat met het onderwijs van metaprogramma’s:

Wat is er mis met Robert Dilts zijn Logische Niveaus:

Wat is er mis met “werken met delen” oftewel Six Step Reframing?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *